mIRC devri kapanıyor mu?

  sohbet

Bir zamanlar bilgisayar kullanıcısının interneti kullanmasının önde gelen sebeplerinden biri olan sohbet etme isteği, teknolojinin daha fazla gelişmemiş olduğu yıllarda Khaled Mardam-Bey tarafından geliştirilen mIRC uygulaması ile sağlanıyordu. O yıllarda henüz web tabanlı sohbet imkanı bulunmadığı için chat yapmak isteyen insanların elinde ki tek alternatif bu mirc uygulaması ve bunun üzerinden geliştirilen "script" adı verilen bilgisayar tabanlı programlardı.

Haliyle o dönemlere damga vuran bir program haline gelmişti ki bu nedenle gerek Türkçe gerekse pek çok farklı dillerde farklı kişi ya da kişiler tarafından geliştirilmiş olan binlerce mirc scripti bulunuyordu. Sohbet kullanıcısının arzuzu ise sade olanlarından ziyade gelişmiş olanlardı öyle ki bu gelişmiş olanlarında sohbet etmeyi kolaylaştıran, çeşitli şekil ve simgeler gönderilebiliyor, daha profesyonel olarak kullanan yani Operator(@) adı verilen yetkili kullanıcıların da yönetim anlamında komut girmeye gerek kalmadan, sunulan seçenekler üzerinden görevlerini yerine getirebilmesi sağlanıyordu.

Tabi aradan geçen tüm yıllarda ki bu nereyse son 15-20 yılı kapsıyor, alternatifler çoğaldı ve sohbet edebilmenin birden fazla yolu ortaya çıktı. Bu alternatiflerin başında java tabanlı applet ismi verilen web tarayıcısı üzerinden sohbet edebilmeye imkan tanıyan yazılımlar geliştirildi, bunu daha sonra flash tabanlı olan yazılımlar takip etti. Bu appletlerin mirc'e benzer görüntüsü, benzer fonksiyonları kullanabilmeye imkan tanıması veya kullanıcıdan kullanıcıya değişen sebepler ile kullanma oranı arttıkça mirc veya script yazılımlarına olan ilgi azaldı ve kullanıcıların ağırlık bölümü web tabanlı sohbet'i tercih eder oldu. Mirc'e olan ilginin azalmasına neden olan sebepler bunlarla da kalmadı ve kullanan kişi sayısını düşüren başka gelişmelerde yaşandı.

Bu gelişme de tahmin edebileceğiniz gibi akıllı mobil cihazların hayatımıza girmesi oldu. İnternet kullanım istatistiklerinde mobil kullanıcı sayısı, bilgisayar kullanan kişi sayısını katlar hale geldi. İnsanlar artık telefonlarından ve/veya tabletlerinden interneti kullanmaya başlayınca, çetleşmek için sohbet sitelerine girmek için de bu cihazlarını kullanır hale geldiler. Mirc yazılımının bilgisayar tabanlı bir uygulama olması nedeniyle telefonlarda kullanılamaması, mobil cihazlar için uygulamalar geliştirilmesi nedeniyle de iyiden iyiye ilgi kaybetmeye başladı. Chat siteleri'ne girmek için uygulamalar geliştirilmeye başlanınca insanlar sohbet odalarına girmek adına bu uygulamaları kullanmaya ya da mobil cihazlarında ki tarayıcılar üzerinden sitelere bağlantı kurarak muhabbet etmeye yöneldi.

Tüm bu gelişmeler ile birlikte geçmişte insanların bilgisayarlarında, internet kafelerde kurulu olan mirc programları artık tercih edilmez oldu. Günümüzde bu script ya da mirc yazılımlarını kullanan kişiler, tecrübeli sohbet kullanıcıları, söz konusu sohbet servisinin server yöneticilerinden ibaret kaldı. İstatistiki olarak sayısal bir veri sunmak adına örnek verecek olursak da, 1000 kişinin bağlı olduğu bir sohbet odasında mirc'den bağlanan kişi sayısı 50-100 arası kalırken, bunun en fazla 200-250'si bilgisayar'da web sitesi üzerinden, geri kalan kısmı ise mobil uygulama ya da mobil cihazlarda ki tarayıcı üzerinden bağlantı kuran kullanıcılar olarak ortaya çıkıyor. Sonuç olarak mirc için o ışıltılı günlerinden oldukça uzakta diyebiliriz.